Virtuaalivaluutta puhuttaa. Globalisaation ja tietoverkkojen kehittymisen myötä kaupankäynti ja sijoittaminen ovat siirtyneet verkkoon, joten luontevaa on ollut myös valuutan siirtyminen virtuaalimaailmaan. Bitcoin, LiteCoin ja erilaiset valuuttasijoittamisen muodot ovat avanneet tavalliselle kuluttajalle mahdollisuuden päästä osaksi maailmanlaajuista kaupankäyntiä. Tässä artikkelissa tutustumme erilaisiin virtuaalivaluutan tarjoamiin mahdollisuuksiin verkkokaupankäynnissä, ja vertailemme kryptovaluutan ja valuuttatilien mahdollisuuksia.


KUVA: Pxhere.com

 

Kryptovaluutan arvonmuodostuminen ja kaupankäynti

Virtuaalivaluutat, tai toisin sanoen kryptovaluutat, ovat nimensä mukaisesti virtuaalisia valuuttoja, joiden käyttö perustuu teknologiseen varmentamiseen. Vanhin, ja tällä hetkellä vakain, virtuaalivaluutta on Bitcoin. Sen käyttö ja toiminta perustuu lohkoketjuteknologiaan. Lohkoketjuteknologia on hajautettu ja julkinen tietokanta. Muita suosittuja virtuaalivaluuttoja ovat muun muassa Ethereum, Ripple ja Monero. Ethereum on älysopimusalusta, jonka arvo perustuu muun muassa nopeisiin transaktioihin. Ripple on sidottu pankkijärjestelmiin, ja se soveltuu eri maiden välisiin vaihtoihin. Muita kryptovaluuttoja on tällä hetkellä noin 900.

Kryptovaluuttojen, kuten Bitcoinin ja Ethereumin, arvo määräytyy osittain kysynnän ja tarjonnan perusteella. Kryptovaluutta, tai virtuaalivaluutta on valuuttaa, joka on luotu vertaisverkossa virtuaalisen kaupankäynnin lähteeksi. Kryptovaluutan arvoon vaikuttaa myös kryptovaluutan rajallinen saanti, sillä esimerkiksi Bitcoinien määrä on ennalta määrätty. Kryptovaluutta ei ole sidottu valtioon tai  keskuspankkiin, joten sen arvoon ei vaikuta inflaatio, deflaatio tai valuutan määrän manipulointi. Johtavan kryptovaluutan, Bitcoinin, arvoon tulevaisuudessa vaikuttaa suorimmin sen kilpailijat.

Kryptovaluuttasijoittajat etsivät jatkuvasti uutta kryptovaluuttajohtajaa, joka syrjäyttäisi Bitcoinin. Koska kryptovaluutta on yhä verrattain uusi ilmiö, sen vakiintuminen sijoitusmarkkinoille on vasta lapsenkengissä. Tällä hetkellä kryptovaluutta mahdollistaa kuitenkin kohtuullisen vakaan tavan käydä kauppaa ilman huolta valuuttakurssien heilahduksista maailmanpolitiikan tai inflaation johdosta.

Tavalliselle kuluttajalle kryptovaluutta on vielä toistaiseksi kaupankäynnissä verrattain uusi ilmiö, mutta useat monikansalliset yritykset ovat jo tunnistaneet kryptovaluutan mahdollisuudet verkkokaupassa. Kansainvälisistä yrityksistä tutut nimet, kuten Subway, Microsoft ja Expedia hyväksyvät Bitcoinit kaupankäynnissä. Suomessa kryptovaluuttalla ei vielä toistaiseksi ole virallisen maksuvälineen asemaa, mutta tästä huolimatta Suomessa Bitcoinia hyväksyviä liikkeitä on kaiken kaikkiaan noin 60. Noin kolmasosa liikkeistä keskittyy pääkaupunkiseudulle, joten Bitcoinilla eläminenkään Helsingissä ei ole täysin mahdotonta. Esimerkiksi useat K-ketjun pisteet Helsingissä hyväksyvät Bitcoineja. Kukapa olisi arvannut!

 

Valuuttatilien käyttö sijoittamisessa ja kaupankäynnissä

Valuuttatilien käyttö sijoittamisessa ja kaupankäynnissä on vielä toistaiseksi aloittelevalle sijoittajalle helpommin lähestyttävä, ja jossain määrin myös käyttäjäystävällisempi vaihtoehto. Valuuttasijoittaminen on vanhin sijoitusmuoto, ja sen aloittaminen on helppoa. Perinteisessä valuuttakaupassa tulee kuitenkin ottaa huomioon valuuttojen suhde poliittisiin tapahtumiin: Siinä missä kryptovaluutta on arvoltaan täysin markkinoiden määriteltävissä, perinteisiin valuuttamarkkinoihin vaikuttavat myös maailmanpolitiikan tapahtumat, öljyn arvo, kuten myös inflaatio. Valuuttakauppa on juuri sitä, mitä nimessä sanotaan: käydään kauppaa valuutoilla vaihtaen yhtä valuuttaa toiseen. Rahoituslaitosten kautta käytävässä kaupassa valuuttaparien arvo määrittyy kysynnän ja tarjonnan perusteella.

Monet sijoituspalveluyhtiöt ja pankit tarjoavat asiakkailleen mahdollisuuden käyttää valuuttatilejä, jotta asiakkaat pystyvät tarvittaessa käymään kauppaa eri valuutoilla. Esimerkiksi suosittu sijoituspalvelu, Nordnet, tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden käyttää jopa viittä eri valuuttaa palvelussaan. Myös perinteiset pankit, kuten Nordea ja Osuuspankki tarjoavat asiakkailleen mahdollisuuden valuuttatileihin.

KUVA: Pxhere.com

 

Mitä ottaa huomioon tuottoja kotiuttaessa?

Sijoittaminen ja kaupankäynti globaalisti aiheuttavat kuluttajalle usein päänvaivaa, kun on aika kotiuttaa voittoja. Monet suuret, kansainväliset yritykset käyvätkin valuuttakauppaa suojatakseen tuottojaan valuuttaheilahdusten aiheuttamilta tulonmenetyksiltä. Rahojen kotiuttamiseen käyttämissäsi palveluista onkin tämän vuoksi hyvä tarkkailla valuuttakursseja. Valuuttakurssien muutokset kotiutettavan summan kokonaismäärässä saattavat olla hyvinkin merkittäviä, suuntaan tai toiseen. Onkin hyvä pitää silmällä usean valuutan tilejä tarjoavia palveluita, sillä tällä tavoin vältät valuuttakurssien heilahduksien vaikutukset, ja toimit sujuvasti eri markkinoilla.

Kryptovaluutan kotiuttaminen tapahtuu käytännössä sen myymisen kautta, sillä vaikka moni valtio tunnistaa kryptovaluutan kaupankäynnin välineenä, tai ei ole sitä virallisesti kieltänyt, kryptovaluutalle ei ole fyysistä vastinetta. Tällöin kryptovaluutan myynnistä tullut voitto lasketaan myyntihinnan ja ostohinnan erotuksesta. Joitain kryptovaluutoista voidaan tallentaa fyysiseen muotoon, mutta tämä ei muuta sen alkuperäistä käyttötarkoitusta. Kryptovaluutan voi vaihtaa toiseen kryptovaluuttaan tai FIAT-rahaan. FIAT-raha on käytännössä minkä tahansa valtion tunnustama rahayksikkö, kuten esimerkiksi euro tai dollari.

Suomen verohallinnon mukaan kryptovaluutan verotettava arvo realisoituu siinä vaiheessa, kun se muunnetaan takaisin ns. oikeaan valuuttaan. Virtuaalivaluutta voidaan katsoa tuloksi myös silloin, kun sen arvolla hankitaan verotettavissa olevia hyödykkeitä esimerkiksi verkkokaupasta. Kaikki virtuaalikaupankäynnistä saatavat tositteet ja dokumentit on hyvä tallettaa verottajaa varten. Myös kryptovaluuttapörssissä tehdyistä kaupoista on hyvä säilyttää kuvakaappaus tai tuloste.

Kryptovaluutasta saatujen tulojen verot tulevat maksettavaksi sinä verovuotena, jolloin tuotot ovat realisoituneet. Nämä voitot on ilmoitettava verottajalle viimeistään edellisen verovuoden veroilmoitusta palauttaessa.

 

– Eveliina Niemi