Tässä tekstissä käsitellään, miten asunto- ja kiinteistösijoittamisen eri muotoja käsitellään yhtiön kirjanpidossa ja arvioidaan verotuksen tulolähdettä. Haluan painottaa, että alla olevat valinnat ovat vain lähtökohtia, käsittely arvioidaan aina tapauskohtaisesti.

Kaikenlaiset veroilmoitukset saattavat mennä vuosia läpi. Sitten kun tapahtuu jokin merkittävä transaktio, tulee verotarkastus tai Verohallinto muuten katsoo tilannetta tarkemmin, tehdään päätös takautuvasti. Valinnat kannattaa siis suunnitella alusta asti kuntoon.

 

Pitkäaikainen vuokraaminen

Veroilmoitus, varallisuuslaskelma: Muut pitkäaikaiset sijoitukset (TVL)

Veroilmoitus, tuloslaskelma: henkilökohtaisen tulolähteen tuotot

Tulolähde: henkilökohtainen tulolähde

 

Majoitustoiminta, toimistohotelli tms.

Veroilmoitus, varallisuuslaskelma: käyttöomaisuus

Veroilmoitus, tuloslaskelma: liikevaihto

Tulolähde: elinkeinotoiminnan tulolähde

 

Ostaminen-(remontoiminen-)myyminen

Veroilmoitus, varallisuuslaskelma: vaihto-omaisuus

Veroilmoitus, tuloslaskelma: liikevaihto

Tulolähde: elinkeinotoiminnan tulolähde

 

Mikä tässä voi olla yllättävää, on pitkäaikaisen vuokraamisen kuuluminen muihin pitkäaikaisiin sijoituksiin ja henkilökohtaiseen tulolähteeseen. Sitä ei siis lähtökohtaisesti katsota elinkeinotoiminnaksi. Verohallinnon ohjeistus aiheesta: https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/49336/vuokratulojen_verotu/#2.3-tulolähde-ja-tulolaji

Vuokraustoiminta kääntyy elinkeinotoiminnaksi vasta, kun toiminta muuttuu aktiivisemmaksi: “Elinkeinotoiminnan tunnusmerkit voivat täyttyä esimerkiksi toimistohotellityyppisessä vuokrauksessa, jossa tiloja vuokrataan kalustettuina ja muutenkin vuokralaisten tarpeisiin räätälöityinä mahdollisesti oheispalvelujen kera.”

Tuleeko kenellekään mieleen muita asunto- tai kiinteistösijoittamisen muotoja?

 

Haaveiletko omasta sijoitusyhtiöstä? Katso Tilitoimisto Helsinki Sampsanon sijoitusyhtiön perustamispaketti.