Kun osakkaat lainaavat rahaa yhtiölle, veroseuraamuksia tai aikarajoja ei käytännössä ole. Jos sen sijaan lainaus tapahtuu toiseen suuntaan eli yhtiöltä osakkaalle, joutuu tästä verolle. Näin on toki pakko olla, eihän kukaan muuten maksaisi palkkoja vaan lainaisi rahaa yhtiöltä, eikä koskaan maksaisi takaisin. Lainaa yhtiöltä kutsutaan osakaslainaksi.
Tämä teksti on kirjoitettu siitä näkökulmasta, että yhtiössä on vain yksi omistaja. Useampien omistajien tapauksessa huomioonotettavia asioita on enemmän ja tilanne menee helposti monimutkaiseksi.
Verotus
Verotus menee niin, että kalenterivuoden lopussa maksamatta oleva, samana vuonna nostettu osakaslaina on pääomatuloa lainansaajalle. Edellisinä vuosina nostettuja osakaslainoja ei veroteta uudestaan. Osakaslaina ei ole yhtiölle kulua, eikä siten vähennä yhtiön tuloveroja, kuten esimerkiksi maksetut palkat.
Kun verotettua osakaslainaa sitten maksaa takaisin, saa lainansaaja vähentää lyhennysten suuruisen summan verotuksessa pääomatuloistaan. Vähennyksen saa tehdä vain, jos takaisinmaksu on tapahtunut viimeistään viidentenä vuotena lainausvuoden jälkeen.
Osakeyhtiölaki
Osakaslaina ei kuulu osakeyhtiölain luettelemiin varojenjakotapoihin. Osakeyhtiölain mukaan yhtiöllä on oltava lähipiirille annettaville lainoille liiketaloudellinen peruste, jotta ei ole kyse laittomasta varojenjaosta. Osakaslainasta ei tarvitse pyytää markkinaehtoista korkoa tai korkoa ollenkaan. Tässä yksi hyvä kirjoitus osakaslainasta osakeyhtiölain näkökulmasta.
Milloin osakaslaina voi olla järkevä
Osakaslainasta voi saada etua, jos yhtiöllä on varoja, mutta osakkaalla ei. Jos kaikki verotehokkaat keinot rahan kotiuttamiseksi yhtiöstä osakkaalle on käytetty, mutta osakas tarvitsee väliaikaisesti rahaa omaan käyttöönsä vielä lisää, voi osakaslaina tulla kyseeseen. Edellytyksenä on se, että osakas kykenee maksamaan lainan takaisin viimeistään viidentenä vuotena lainauksesta ja että osakkalla on pääomatuloja, joista vähennyksen tehdä.
- yhtiö ei ole osakkaalle velkaa
- palkkaa on nostettu sinä vuonna jo ~27k€, jolloin seuraavista palkanmaksuista menee veroa lähes 40%
- osinkoa on jaettu 8% yhtiön nettovarallisuudesta, jolloin ylimääräiset osingot verotetaan kalliisti
- muutkin keinot on koluttu
- osakaslainan kykenee palauttamaan viimeistään viidentenä vuotena lainauksesta
Jos tällaisessa tilanteessa tarvitsee lisää rahaa omaan käyttöön, vaihtoehtona on nostaa lisää palkkaa tai osinkoa ja maksaa tulosta vähintään ~40% veroa TAI jättää raha yhtiön tulokseen ja maksaa yhtiövero 20%, nostaa osakaslainaa, maksaa siitä pääomatulovero 30%, yhteensä siis 50%. Tässä vaiheessa maksetaan enemmän, mutta osakaslainan pääomatuloveron saa takaisin kun lainaa lyhentää ja on pääomatuloja josta vähennyksen tehdä. Lopulta ollaan alkutilanteessa, jossa varat ovat yhtiön sisällä.
Osakaslaina ei ole voitonjakokeino, vaan käytännössä max reilun viiden vuoden laina yhtiöltä osakkaalle. Osakaslainasta ei ole etua, jos joudut joka tapauksessa jakamaan yhtiöstä varoja kalliilla veroprosentilla maksaaksesi osakaslainan takaisin. Joskus sillä voi kuitenkin saada kätevästi liikkumavaraa muiden rahoitusjärjestelyiden tueksi.
LÄHDE:
Haaveiletko omasta sijoitusyhtiöstä? Katso Tilitoimisto Helsinki Sampsanon sijoitusyhtiön perustamispaketti.
Osakaslainaa ei ole maksettu takaisin viiden vuoden kuluessa sen ottamisesta. Onko se siinä tapauksessa vanhentunut eli yhtiö olisi menettänyt oikeutensa vaatia sitä suoritettavaksi? Näin on käynyt yhdessä yhtiössä.
Kiitos hyvästä kysymyksestä, velan vanhentumista täytyy opiskella tarkemmin ja kirjoittaa siitä perusasiat blogimuodossa ylös. En ole alan asiantuntija, mutta käsittääkseni oletuksena velka vanhenee kolmessa vuodessa sen erääntymisestä eli siitä hetkestä kun se olisi pitänyt maksaa takaisin. Jos laina-ajasta ei ole sovittu, mainitsemasi velka olisi vanhentunut, ellei vanhentumista ole katkaistu tai muuten asiasta sovittu. Tässä linkki lakiin aiheesta: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2003/20030728
Oy on velkaa omistajille, vanheneeko velka? Onko yhtiön pakko lyhentää velkaa jos tilillä on huomattavasti rahaa, eikä pankkivelkaa ole enää ja tilinpts oli voitollinen. Mitä voin tehdä jos hallitus ei päätä lyhentää velkaani?
Jos muut omistajat haluavat pitää oman velkansa lyhentämättömänä, ( osalla puolet piemempi velka). Saanko koskaan velkaani lyhenemään?
Kiitos, hyviä kysymyksiä. Osuvat enemmän lakipuolelle kuin verotuspuolelle, mutta yritän jotain vastailla.
Oy on velkaa omistajille, vanheneeko velka?
– En tiedä yksityiskohtia, mutta sopimuksella(velkakirjalla) voinee estää velan vanhenemisen.
Onko yhtiön pakko lyhentää velkaa jos tilillä on huomattavasti rahaa, eikä pankkivelkaa ole enää ja tilinpts oli voitollinen.
– Ei ole pakko, mutta taas tullaan kysymykseen että mitä velan maksamisesta on sovittu velkojan ja velallisen kesken.
Mitä voin tehdä jos hallitus ei päätä lyhentää velkaani?
– Jälleen, riippuu mitä on sovittu. Jos yhtiö ei maksa velkaansa sovitun mukaisesti, voinee velallinen nostaa kanteen.
Jos muut omistajat haluavat pitää oman velkansa lyhentämättömänä, ( osalla puolet piemempi velka). Saanko koskaan velkaani lyhenemään?
– Sopimusasioita
“Verotus menee niin, että tilikauden lopussa maksamatta oleva, verovuotena nostettu osakaslaina on pääomatuloa lainansaajalle.”
Eikös osakaslainat veroteta verovuoden, eli kalenterivuoden mukaan, riippumatta siitä mikä on yhtiön tilikausi?
Eli kalenterivuoden lopussa maksamatta oleva, verovuotena nostettu osakaslaina on pääomatuloa lainansaajalle.
Kiitos huomiosta! Olet oikeassa, noinhan se menee. Korjaan virheen.