Tänään saatan loppuun yllättävän pitkäksi venähtäneen kirjoitussarjan (sijoitus)osakeyhtiön perustamisilmoituksesta. Seuraavana vuorossa:

Kaupparekisteriin ilmoitettava toimiala

Tähän kohtaan tulee vapaamuotoinen kuvaus yhtiön toimialasta. Tässä esimerkkinä Helsingin pörssin ehkä puhtaimman sijoitusyhtiön Norvestian toimialakuvaus. Ohjeistaisin aloittamaan päätoimialasta ja listaamaan sen jälkeen kaikki nykyiset ja potentiaaliset toiminnat, jotka haluaa julkisesti tuoda esille. Loppuun on monesti tapana laittaa fraasi: “ja kaikki muu laillinen liiketoiminta”. En tiedä, onko tästä hyötyä, mutta tuskin haittaakaan.

Toimialakuvauksella ei yleensä ole suoraa merkitystä, paitsi siihen, mitä näkyy yhtiön julkisissa tiedoissa. Erilaisissa tulkinnanvaraisissa tilanteissa toimialakuvaus voi kuitenkin kallistaa tulkintaa suuntaan tai toiseen. Sijoitusyhtiön olisi tärkeää listata toimialakuvaukseen juurikin sijoitustoiminnot, kuten arvopaperikauppa. Jos esitetään verottajalle sijoitustoiminta verotettavaksi elinkeinotoimintana, tukee vastaava toimialakuvaus tämän menettelyn hyväksymistä.

Verohallintoon ilmoitettava toimiala

Tässä on kyse päätoimialasta, joka valitaan valmiista toimialaluokista. Jos sijoitustoiminta on yhtiön PÄÄtoimialana, toimialaluokka 64990 lienee sopivin. Luokan nimi ei paljoa kerro, mutta sen määritelmästä löytyy kohta: “sijoitustoiminta omaan lukuun, kuten riskipääomayritykset ja luonnollisten henkilöiden sijoitustarkoituksessa perustamat yhtiöt”. Vaikka sijoitustoiminta ei olisikaan yhtiön päätoimiala, se voi silti olla elinkeinotoimintaa. Eli yhtiöllä voi olla useita toimialoja, jotka ovat elinkeinotoimintaa.

Osoite- ja yhteystiedot

Kyseessä ovat yrityksen julkiset yhteystiedot, jotka näkyvät YTJ:ssä ja muissa tietopalveluissa. Huomioitavaa tässä on se, että ainoa pakollinen yhteystieto on osoite. Puhtaat sijoitusyhtiöt ym. voivat välttää enimmät markkinointipuhelut ja -sähköpostit ilmoittamalla pelkän osoitteen.   

Yhtiöjärjestyksen sisältö

Yhtiöjärjestyksen erityispykälistä tai lunastuslausekkeesta en osaa mitään yleistä neuvoa antaa. Jos yhtiössä on useita omistajia, kannattaa yhtiöjärjestyksen säännöt laatia huolella. Suosittelisin tässä tapauksessa melkein aiheesta oikeasti perillä olevan konsultin palveluita (itse en ole sellainen). Myös yhden omistajan yhtiöt voisivat harkita ainakin mahdollisia tulevaisuuden muutoksia omistajissa tai sukupolvenvaihdosta.

Sitten seuraavat vaiheet:

Viesti allekirjoittajalle (jos useita osallisia, voi laittaa viestiä)

Sisällön hyväksyminen

Sähköinen allekirjoitus

Maksu ja lähetys (330€)

Kuittaus ja ohjeet

Eli kun ylläolevat vaiheet on suoritettu, jää perustamisilmoitus odottamaan kuittia osakepääoman maksamisesta. Seuraava vaihe on siis perustaa yhtiölle oma pankkitili, maksaa sinne osakepääoma ja ottaa maksutapahtumasta kuitti. Kun sinulla on kuitti sähköisessä muodossa, kirjaudu uudestaan ytj.fi sähköisiin palveluihin ja lähetä kuitti.

Y-tunnuksen saa heti, mutta perustamisilmoitus menee käsittelyyn Patentti- ja rekisterihallitukseen sekä verohallintoon. Ensiksi mainitusta tulee merkintä kaupparekisteriin sekä nimi ja toisesta luonnollisesti verohallinnon rekisterimerkinnät, olettaen, että kaikki hyväksytään. Joka tapauksessa päätös mahdollisine lisätietopyyntöineen tulee postissa. Tilannetta voi seurata myös osoitteessa ytj.fi.

 

Haaveiletko omasta sijoitusyhtiöstä? Katso Tilitoimisto Helsinki Sampsanon sijoitusyhtiön perustamispaketti.