Osakeyhtiön perustamisilmoitus osa 1

mennessä | tammi 22, 2017 | Sijoitusyhtiön perustaminen | 0 Kommenttia

Tässä tekstissä aloitan käymään läpi osakeyhtiön perustamisilmoitusta sijoitusyhtiön näkökulmasta. Avaan ilmoituksen kohtia, joiden olen huomannut askarruttavan perustajia. Mukana myös omia kommentteja ja vinkkejä. Tämä ei ole kaikenkattava opas perustamisilmoituksen täyttöön, mutta jos nämä asiat on etukäteen mietittynä, uskoisin ilmoituksen onnistuvan ongelmitta.

Mielestäni ehdottomasti helpoin ja paras tapa on täyttää perustamisilmoitus sähköisesti YTJ-palvelussa valitsemalla “Perusta osakeyhtiö ilman osakepääomaa”. Mukana ovat ainoastaan olennaisimmat asiat, toisin kuin paperilomakkeessa, joka kuuluu täyttää vain soveltuvin osin ja lisätä oikeat liitelomakkeet. Lisäksi sähköinen tapa on edullisempi, tällä hetkellä 275€, kun paperi-ilmoitus on 380€. Sähköinen lomake ei kuitenkaan taivu kaikkiin tilanteisiin, niistä yleisimpinä yhtiöt, joissa osakkeenomistajina on yhtiöitä tai alaikäisiä henkilöitä. 

 

Aloitetaan “Ilmoituksen taustatiedot” -osiolla

Arvonlisäverovelvollisten rekisteri: Tähän liitytään vain, jos aiotaan harjoittaa arvonlisäverovelvollista toimintaa. Arvopaperikauppa tai asuntojen vuokraaminen yksityishenkilöille ei sisällä ALV:ta.

Jos sen sijaan aiot laskuttaa muita yrityksiä esim. konsultoinnista, rekisteriin kannattaa liittyä, vaikka vuosittainen liikevaihto jäisikin alle 15000€ rajan (velvollisuus). Syystä, että palvelun ostaville (alv-velvollisille) yrityksille on yhdentekevää, onko lasku 100€ ilman ALV vai 100€+ALV, koska he saavat ostojen ALV:n takaisin. Kuitenkin kun itse myyt palvelun, saat tilillesi joko 100€ tai 100€+ALV24% eli 124€. Lähtökohtaisesti ALV:n osuus 24€ tulisi tilittää verohallintoon, mutta ALV-alarajahuojennuksesta johtuen myyjä saa pitää sen kokonaan jos liikevaihto on alle 15000€ tai osittain jos alle 30000€.

Työnantajarekisteri: Liity tähän vain, jos maksat säännöllisesti palkkaa useammalle kuin yhdelle henkilölle. Muutoin ei kannata, muodostuu vain turha ilmoitusvelvollisuus. Palkkoja voi siis maksaa ilman tähän rekisteriin liittymistä.

Ennakkoperintärekisteri: Tähän rekisteriin liitytään vain, jos on aikeissa lähettää myyntilaskuja. Ennakkoperintärekisteri on listaus luotettavina pidetyistä yrityksistä. Laskun vastaanottavan yrityksen tulee tarkastaa onko laskun lähettäjä ennakkoperintärekisterissä. Jos laskun lähettäjää ei löydy ennakkoperintärekisteristä, tulisi laskun vastaanottavan yrityksen pidättää laskustasi osa suoraan Verohallintoon. Verohallinto siis varmistaa ennakonpidätyksellä, että ennakkoperintärekisteriin kuulumattomilta epäluotettavina pidettyjä yrityksiä saadaan verotettua ennen kuin ne saavat rahat.  Ennakkoperintärekisteriin ei pääse yritys, jonka päättäjillä on taustalla verojen maksuun tai kirjanpitoon liittyviä merkittäviä laiminlyöntejä. 

Lisätietojen antaja – PRH ja Verohallinto: Huom! Nämä eivät ole perustettavan yhtiön yhteystiedot, eivätkä tässä kohdassa täytetyt yhteystiedot mene julkisiksi. 

 

Osassa 2 siirrytään tarkastelemaan perustamisilmoituksen sisältöosiota.

Etsitkö tilitoimistoa joka ymmärtää sijoittamisesta?

Sampsa Leskinen

Sijoitusyhtiöiden verotuksen asiantuntija, sijoittajien tilitoimisto InvestCon perustaja

Mikä on sijoitusyhtiö ja miten se toimii? Milloin sijoitusyhtiö kannattaa? Miten perustan sijoitusyhtiön? Sivusto on artikkelipankki, josta löydät vastauksia kysymyksiisi ymmärrettävässä muodossa. 

Kirjoittajan pyörittämä tilitoimisto InvestCo erikoistuu sijoitusyhtiöihin ja holding-yhtiöihin.

SIJOITUSYHTIÖN/HOLDING-YHTIÖN PERUSTAMISPAKETTI

  • Tilanteen arviointi ja suunnitelma yhdessä asiakkaan kanssa
  • Osakeyhtiön perustaminen
  • Kirjanpitopalvelu
  • Ympärivuotinen tuki

PYYDÄ TARJOUS

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *