Palkanmaksun ilmoitukset

mennessä | joulu 3, 2017 | Sijoitusyhtiön perustaminen | 0 Kommenttia

Tänään kirjoitan asiakkaan toiveesta vähän erilaisesta aiheesta. Tarkoitus olisi luoda karkea ohje käytännön toimenpiteisiin kun osakeyhtiön yrittäjä maksaa itselleen palkkaa. Jotta työntekijä palkanmaksumielessä katsotaan yrittäjäksi, tulisi hänen omistaa itse yli 30% tai perheensä kanssa yli 50% yhtiöstä ja toimia johtavassa asemassa. Välillinen omistus esim. holding-yhtiön kautta lasketaan. Näkökulmana on sijoitusyhtiö tai muu osakeyhtiö, jossa ei ole yrittäjien lisäksi muita työntekijöitä.

Mitä työkaluja tarvitaan:

 • Henkilökohtainen voimassa oleva verokortti
 • Oy:n Katso-tunnisteet

Mitä maksuja menee

 • Yrittäjän palkasta ei mene sivukuluja kuin ainoastaan sairausvakuutusmaksu, joka on 1,08% vuonna 2017. Lasketaan bruttopalkasta
 • Ennakonpidätys verokortin mukaisesti

ESIMERKKI

Yrittäjän verokortissa on veroprosentti 10% ja ajatuksena 2000€ bruttopalkka.

 1. Kirjaudu Katso-tunnisteilla OmaVeroon tai palkka.fi. OmaVero on suoraviivaisempi. Palkka.fi on kattavampi palkkahallinnon järjestelmä, joka vaatii enemmän tietojen ja asetusten syöttämistä. Kun asetukset on tehty, toimii palkanmaksu ja ilmoitukset näppärästi.
 2. Ilmoita palkkatiedot kausiveroilmoituksella järjestelmään. OmaVerossa ilmoituksen nimi on “Työnantajasuoritukset”. Lähetä ilmoitus.
 3. Ilmoituksessa lukee tilinumerot, jonne maksetaan ennakonpidätys ja sairausvakuutusmaksut. Esimerkissä maksettavaa tulee 200€+21,60€ eli 221,60€. Eräpäivä on palkanmaksupäivää seuraavan kuukauden 12. päivä tai sitä seuraava arkipäivä.
 4. Maksa nettopalkka, tässä tapauksessa 1800€ yrityksen tililtä henkilökohtaiselle tilillesi. Rahansiirto ei ole pakollinen, vaan palkka voidaan myös kirjata yrityksen velaksi palkansaajalle. HUOM! Sairausvakuutusmaksua ei pidätetä palkansaajalle maksettavasta summasta, vaan työnantaja maksaa sen irrallaan palkasta.
 5. Kalenterivuoden päätyttyä koko vuoden työnantajasuorituksista annetaan verohallintoon vuosi-ilmoitus. Tässä palkka.fi osoittaa kyntensä ja lähettää vuosi-ilmoitukset automaattisesti. Muutoin vuosi-ilmoitukset tulee lähettää erillisillä lomakkeilla ja kaivaa siihen tieto OmaVerosta. Ilmoituksella ilmoitetaan myös muut työntekijän etuudet kuten päivärahat.

TYÖNANTAJAREKISTERI

Kuuluminen työnantajarekisteriin velvoittaa työnantajasuoritusilmoituksen jättämiseen jokaiselta kuukaudelta, riippumatta siitä, onko palkkoja maksettu. Jos ei kuulu rekisteriin, ilmoitus jätetään vain niiltä kuukausilta kun palkkaa on maksettu. Oletuksena yritys ei kuulu rekisteriin, mutta siihen on hakeuduttava:

 • jos se maksaa vakituisesti palkkaa vähintään 2 tai useammalle palkansaajalle tai
 • jos se maksaa palkkaa samanaikaisesti vähintään 6 palkansaajalle, vaikka heidän työsuhteensa ovat tilapäisiä ja tarkoitettu lyhytaikaisiksi.

TILITOIMISTON NÄKÖKULMA

Tehokkain järjestely ainakin teoriassa on, että yrittäjä hoitaa itse työnantajasuoritusten kausiveroilmoitukset. Tilitoimistolle yksittäisen palkan ilmoittaminen on pieni irrallinen työ, josta veloitetaan tavallisesti n. 20€ per palkanmaksukerta. Hinta sisältää kausiveroilmoituksen jättämisen asiakkaan lähettämien palkkatietojen pohjalta. Jos asiakas hoitaa ilmoituksen itse, vältytään viestittelyltä asiakkaan ja tilitoimiston välillä.

Miksi sanoin “tehokkain järjestely ainakin teoriassa”? Teoriassa siis homma menee tehoikkaimmin asiakkaan hoitaessa ilmoituksen. Käytännön kokemusteni mukaan asiakkaan itse täyttämissä ilmoituksissa on kuitenkin suuri todennäköisyys tapahtua erhe, jota sitten selvitellään vuoden lopuksi tuntiveloituksella ja maksellaan Verohallinnon myöhästymismaksuja 🙂 Puhumattakaan siitä, jos asiakas joutuu käyttämään aikaa aiheen opiskeluun tai kokee homman muuten epämiellyttäväksi. Vuosi-ilmoitus on monta astetta hankalampi ja sen suosittelen lähes poikkeuksetta jättämään tilitoimistolle. Vuosi-ilmoituksen hinta tilitoimistoilla on n. 25-40€.

En tarkoita missään nimessä, että ilmoitukset olisivat mitenkään ylitsepääsemättömän hankalia, vaan suosittelen laskeskelemaan käytettävän ajan ja virheriskin suhdetta ulkoistetun palvelun hintaan.

Etsitkö tilitoimistoa joka ymmärtää sijoittamisesta?

Sampsa Leskinen

Sijoitusyhtiöiden verotuksen asiantuntija, sijoittajien tilitoimisto InvestCon perustaja

Mikä on sijoitusyhtiö ja miten se toimii? Milloin sijoitusyhtiö kannattaa? Miten perustan sijoitusyhtiön? Sivusto on artikkelipankki, josta löydät vastauksia kysymyksiisi ymmärrettävässä muodossa. 

Kirjoittajan pyörittämä tilitoimisto InvestCo erikoistuu sijoitusyhtiöihin ja holding-yhtiöihin.

SIJOITUSYHTIÖN/HOLDING-YHTIÖN PERUSTAMISPAKETTI

 • Tilanteen arviointi ja suunnitelma yhdessä asiakkaan kanssa
 • Osakeyhtiön perustaminen
 • Kirjanpitopalvelu
 • Ympärivuotinen tuki

PYYDÄ TARJOUS

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *