Mitä veroseuraamuksia listaamattomien osakkeiden myynnistä syntyy?

mennessä | heinä 14, 2021 | Listaamattomat osakkeet | 0 Kommenttia

Vieraskirjoittaja
Jaakko Jääskelä, Ostaja-Invest Oy

Aurinkoista kesää lukijoille!

Osakekauppojen yhteydessä kuulee silloin tällöin myyjiltä kysymyksiä liittyen veroasioihin. Käydään tämän kertaisessa kirjoituksessa läpi, mitä veroseuraamuksia listaamattomien osakkeiden myynnistä syntyy.

Varainsiirtovero

Toisin kuin pörssilistattujen osakkeiden osalta, listaamattomien osakkeiden myynnistä syntyy velvollisuus varainsiirtoveron maksuun. Verovelvollinen varainsiirtoverosta on luovutuksen saaja, eli osakkeiden ostaja ja hän vastaakin yleensä sen maksamisesta. Varainsiirtovero on ilmoitettava ja maksettava oma-aloitteisesti. Varainsiirtoveron määrä on listaamattomien osakkeiden osalta 1,6% (2021).

Huom! Varainsiirtoveroa ei tarvitse suorittaa niissä tilanteissa, joissa veronmäärä jää alle 10 euron.

Luovutusvoitto (Myyntivoitto)

Niin pörssilistattujen että listaamattomien osakkeiden luovutusvoitot eli myyntivoitot verotetaan samalla tapaa. Myyntivoittoa syntyy, kun osakkeet myydään tai vaihdetaan korkeammalla hinnalla kuin millä ne on aikoinaan hankittu. Yksityishenkilöomistajien osakkeiden myynnistä saatu myyntivoitto verotetaan pääomatulona. Vuonna 2021 pääomatulon veroprosentti on 30%, kun pääomatuloverotettavat tulot ovat enintään 30,000 euroa vuodessa ja 34%, kun pääomatuloverotettavaa tuloa on enemmän kuin 30,000 euroa vuodessa. Yhteisöomistajien osalta myyntivoitoissa menee verotus yhteisöverokannan mukaan, joka on vuonna 2021 20%.

Myyntivoitto saadaan, kun osakkeiden myyntihinnasta vähennetään hankintameno ja voiton hankkimisesta aiheutuneet kulut. Ostettujen osakkeiden hankintameno on niiden ostohinta.

Hankintameno-olettama voidaan vähentää hankintamenon sijaan, jos se tuottaa edullisemman lopputuloksen verovelvolliselle. Hankintameno-olettama on 20 % myyntihinnasta, kun omaisuus on omistettu alle 10 vuotta ja 40 % myyntihinnasta, kun omaisuus on omistettu vähintään 10 vuotta. Yhteisöomistaja ei voi käyttää hankintameno-olettamaa.

Muista verovapaat luovutusvoitot

Osakkeiden myyntivoitot ovat verovapaita, mikäli osakkeiden yhteenlasketut myyntihinnat ovat enintään 1 000 euroa, eikä sinulla ole muita omaisuuden myyntituloja verovuodelta. (2021)

Huom! Kirjoittaja ei ole verotuksen asiantuntija, eikä kirjoituksen ohjeistuksia tule ottaa veroneuvontana. Kirjoittaja ei ole vastuussa niiden oikeudellisuudesta.

Aineiston lähteet
vero.fi, veronmaksajat.fi

Jaakko Jääskelä, Ostaja-Invest Oy

Ostaja-Invest on suomalaisten riskisijoittajien yhteisö, joka ostaa ja omistaa suomalaisten listaamattomien osakeyhtiöiden osakkeita. Lue lisää ja pyydä tarjous osakkeistasi.

Etsitkö ostajaa listaamattomille osakkeillesi?

Sivuston tarkoituksena on tarjota tekstejä, joissa kiteytetään tärkeimmät asiat vaikeaselkoisista aiheista ymmärrettävään muotoon

Selaa aiheittain:

SIJOITTAJAN TILITOIMISTO

Kirjoittajan pyörittämä tilitoimisto InvestCo erikoistuu sijoitusyhtiöihin ja holding-yhtiöihin. 

OSTETAAN LISTAAMATTOMIA OSAKKEITA

Etsitkö ostajaa listaamattomille osakkeillesi? Ostaja-Invest on suomalaisten riskisijoittajien yhteisö, joka ostaa ja omistaa suomalaisten listaamattomien osakeyhtiöiden osakkeita.

PYYDÄ TARJOUS OSTAJA-INVESTILTÄ

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vastaavia artikkeleita

Miten arvioida listaamattomien osakkeiden arvo?

Vieraskirjoittaja Jaakko Jääskelä, Ostaja-Invest Oy Miten arvioida listaamattomien osakkeiden arvo? Joku fiksu saattaisi neuvoa, että selvitä kyseisen yhtiön viimeisimmästä osakekaupasta myyjän ja ostajan sopima osakekohtainen hinta. Hyvä idea! - Fiksun neuvo toimii...

Miten myydä listaamattomia osakkeita?

Vieraskirjoittaja Jaakko Jääskelä Ostaja-Invest Oy (ostammeosakkeita.fi) Miten myydä listaamattomia osakkeita? Jo toistakymmentä vuotta jatkunut yrittäjyyden ja sijoittamisen buumi on johtanut siihen, että yhä useampi suomalainen on päätynyt listaamattomien yritysten...